Fort bij Spijkerboor
Het hele seizoen 2025 staat de Koffiebuuf bij het bijzondere Fort bij Spijkerboor.
In 2025 opent het fort opnieuw zijn deuren voor bezichtiging! Op deze dagen kun je deelnemen aan rondleidingen met gidsen, of zelf op pad gaan via een uitgezette wandelroute. Zie het kopje agenda voor alle activiteiten!
Voet-Fietspontje van Jan Hop
Er zijn verschillende manieren om bij de Koffiebuuf te komen. Sta je aan de andere kant van de vaart? Geen probleem. Pak dan vooral het leuke Pontje van Jan Hop. Na ca 300 meter lopen ben je bij het Fort en de Koffiebuuf!
Veerdienst Jan Hop is onderdeel van de veerdienstroutes rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Deze veerdienst is genoemd naar de legendarische veerman Jan Hop die vanaf 1911 jarenlang de overtochten in zijn roeiboot verzorgde. Jan Hop was immers populair bij de kinderen omdat hij vogeltjes uit zijn hand kon laten eten. Hij had dan ook altijd wat kippenvoer op zak! Als de ouders van deze kinderen geweten hadden dat Jan Hop nooit had leren zwemmen en het ook absoluut niet kon, dan... Gelukkig is het altijd goed gegaan. De huidige veerdienst is in 1984 in de vaart genomen.



Wandelen rondom het Fort:
Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt Fort bij Spijkerboor; één van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam.
De plantengroei rondom het fort is uniek. Van west naar oost zie je de bodem aflopen naar de drasse oever met knotwilgen en riet. Dan volgt het brede water met verscholen waterplanten. Aan de overkant rijst het binnenfort op met overgangen van vochtig tot gortdroog en van zonbeschenen tot schaduwrijk. De afwisseling levert een bijzondere combinatie van planten op. Van blauw walstro op het duinzand tot oranjegekleurd korstmos op het beton. Fort bij Spijkerboor is een onderdeel van UNESCO werelderfgoed De Stelling van Amsterdam.
Natuurmonumenten koestert de rust rond het fort. Aan de waterkant is goed te zien hoe de natuur gedijt op het fortterrein. Het water is schoon, omdat het niet in open verbinding staat met de poldersloten. Daardoor heeft de gracht een rijk waterleven met insecten, vissen en vogels. 's Zomers vinden wilde eenden hier bescherming als ze door de rui niet kunnen vliegen. Rietgors en karekiet zingen in de rietkraag hun hoogste lied.



Wil je de route verlengen, dan kun je hier de gele route van Wandelnetwerk Noord-Holland oppakken. Deze voert over de slingerende ringdijk van de strakke Beemster, die sinds de drooglegging in 1612 vrij ongeschonden is gebleven en mooi contrasteert met de grillig gevormde veenweidegebieden rondom. Je loopt natuurlijk ook langs het grote, sterke Fort bij Spijkerboor, waar bijzondere dieren en planten voorkomen en regelmatig leuke activiteiten plaatsvinden. Het Fort is het mooist als je het vanuit het oosten benadert en door de weilanden. De gele route komt uiteindelijk weer uit bij het startpunt bij Fort bij Spijkerboor op de Westdijk. De route is in twee richtingen gemarkeerd met gele pijlen. Honden zijn verboden.
Er zijn meerdere routes die langs het fort komen zoals het Trekvogelpad en vele mooie fietsroutes. Zoals bijvoorbeeld:
Fort in Winterslaap en de natuur:
Sommige vlinders, zoals de dagpauwoog, gehakkelde aurelia en de kleine vos, overwinteren in Nederland. Ze kruipen weg in een beschut hoekje in een schuur of in een holle boom, maar ook in de gangen van onze forten, zoals hier op Fort bij Spijkerboor. Ze houden er een soort winterslaap en komen in de lente weer tevoorschijn.
Ook vleermuizen, zoals de zeldzame baardvleermuis, maken dankbaar gebruik van de koele en beschutte gangen van onze forten. Vleermuizen zijn heel trouw aan hun verblijfplaatsen en komen vaak jaren achter elkaar terug naar dezelfde plek. Om deze reden is Fort bij Spijkerboor vanaf eind september tot half april gesloten voor publiek. Wil je tijdens de wintersluiting toch wat van het fort bekijken? Doe dan de korte wandeling rondom het fort.



Het fort bij Spijkerboor
was het belangrijkste fort in het noordelijke front van de Stelling van Amsterdam. Het fort is gebouwd tussen 1889 en 1913 voor de verdediging van het Noordfront. Hier komen drie waterwegen samen: het Noordhollandsch Kanaal en de ringvaarten van de Beemster en de Starnmeerpolder. Van hieruit werden de zeer strategische dijken rond de Beemsterringvaart en het Noord-Hollands kanaal verdedigd. Fort bij Spijkerboor werd dan ook uitgerust met het zwaarste geschut van alle forten in dit deel van het front. Aan de voorzijde werd zelfs een draaibare pantserkoepel aangebracht met twee stuks geschut van 10,5 centimeter kaliber met een bereik van maar liefst tien kilometer. Deze koepel en het geschut zijn nog aanwezig en kunnen ook bezichtigd worden. Het fortgebouw van twee verdiepingen is na de eerste wereldoorlog een aantal keer als gevangenis gebruikt. Uit die periodes stammen de tralies voor de ramen en ook de wandschilderingen in het interieur.

